Berichten van de ZWO – maart 2019

Strumeth na 20 jaar een grandioos succes!
Rond het jaar 2000 onderzocht onze ZWO-commissie of er misschien een project was met zijn wortels in de Schermer. Of in de buurt ervan. Als er voldoende draagvlak was zouden we zo’n project kunnen ondersteunen, en zo als kerk met daadkracht meer zichtbaar zijn in de naaste omgeving.

En ja, zo’n project was er, stond net op stapel. Voormalig huisarts Geertje Roelofsen was met nog een aantal mensen uit de Schermer in het westen van Ethiopië en haar viel op het grote aantal mensen, jong en oud, met struma, een vergrote schildklier. Struma wordt veroorzaakt door jodiumtekort. Door jodium toe te voegen aan zout dat dagelijks gebruikt wordt bij de bereiding van eten, bleek het strumaprobleem te verminderen en zelfs geheel te verdwijnen.

Daarom werd de stichting Strumeth opgericht, die zich sterk maakte met de verkoop van jodiumzout en de propaganda daarvoor. Mevrouw Roelofsen heeft ons destijds in een kerkdienst in Stompetoren uitvoerig verteld over struma, jodiumzout en het doel van de stichting. Vanaf het begin heeft onze gemeente middels collecten en giften bijgedragen om dit doel te kunnen bereiken. En dat is gelukt! In de omgeving waar het jodiumzout beschikbaar is, dus waar men begonnen is, komt struma niet meer voor!
Strumeth heeft ook, met ondersteuning van Unicef, de Ethiopische regering aangespoord om landelijk het probleem van het jodiumtekort op te lossen. En nu, na bijna 20 jaar is het zover. Er is een fabriek gebouwd die het hele land van jodiumzout kan voorzien. Daarom heeft de stichting besloten om de activiteiten voor dit project af te bouwen.

In een brief bedankt de stichting Strumeth ons heel hartelijk voor de steun gedurende al die jaren. Wij hebben, namens onze kerk, Cora Bruin, Geertje Roelofsen en Ellen Mommers van de stichting gefeliciteerd met dit geweldig mooie succes.
Vrijwel gelijktijdig met Strumeth ontstond het Schoolproject Ethiopië. Dat maakt het mogelijk dat kinderen op het platteland van West-Ethiopië naar school kunnen. Dit project zal nog wel een tijd nodig blijven en zullen wij ook blijven ondersteunen. Meer nieuws daarover een andere keer.

Sobere maaltijd
Op vrijdag 5 april hopen we samen met de katholieke MOV weer een sobere maaltijd te houden.
Aanvang 18 uur, als altijd in de vergaderruimte bij de katholieke kerk in Schermerhorn.
We beginnen met een moment van bezinning over de 40-dagentijd/vastentijd. Sobere maaltijd houdt in: soep met brood. Na de maaltijd vertellen we wat over één of meerdere projecten die door onze kerken gesteund worden. En we zijn zo vrij hiervoor een bijdrage te vragen, als extra ondersteuning. Ongeveer 19.30 uur gaan we naar huis, na samen gezongen te hebben.
Graag van tevoren bij mij aanmelden, uiterlijk 3 april, 072 502 2066 of per e-mail.

40-dagentijd-project voor Stichting Bethania in Moldavië
Evenals vorig jaar willen we gedurende de 40-dagentijd onze aandacht richten op de zorg voor ouderen en jongeren in Moldavië. Dat is een klein landje, ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië. De economische omstandigheden zijn er belabberd en Moldavië heeft bepaald niet een regering die kans ziet om daar verbetering in te brengen. Het is dus armoe troef daar in Moldavië. Om toch nog een karig inkomen te verwerven trekt het werkende deel van de bevolking naar omringende landen om werk te zoeken. Lukt dat, dan kunnen ze na een aantal maanden terug naar huis om hun gezin en familie te onderhouden. Maar als het geld op raakt moeten zij er weer op uit. De niet werkenden blijven achter, ouderen en jongeren dus. Maar die kunnen het vaak alleen niet af. Daarom is de Stichting Bethania opgericht, die in twee dorpen een dagcentrum ingericht heeft, waar deze ouderen en jongeren ondersteuning kunnen ontvangen.

Jongeren
Om met de jongeren te beginnen, de laatste paar jaar richt de hulp van Bethania zich met name ook op hen, zij zijn de toekomst van Moldavië. Jongeren, kinderen vaak ook nog, die lang zonder hun vader en/of moeder zich moeten zien te redden, is natuurlijk nooit goed. Geweld en mensenhandel liggen op de loer, er zijn risico’s van eenzijdige voeding, eenzaamheid, verlatenheid, depressie en agressie. Voorkomen moet worden dat deze jongeren geremd worden in hun psychische, emotionele en sociale groei. Regelmatig naar school gaan is er ook niet bij. Natuurlijk kunnen sommigen terecht bij grootouders of ooms en tantes, maar dat geldt lang niet voor iedereen.
In het dagcentrum kunnen de jongeren na schooltijd altijd terecht voor hulp bij het huiswerk en voor psychosociale hulp. En ze krijgen er een warme maaltijd. Er is een tienerclub, ze kunnen meedoen met sporten en andere buitenactiviteiten. En in de vakanties zijn er dagkampen. En de verjaardag wordt gevierd. Bij dit alles probeert Bethania zoveel mogelijk ook de ouders te betrekken. En op hun beurt worden de jongeren ook betrokken bij de hulp aan ouderen.

Ouderen
En zo komen we dan bij de ouderen terecht. Maar daar hebben we al meerdere malen over geschreven, dus nu even kort over alleenstaande ouderen. Eenzaamheid, armoede, weinig geld voor gezond eten en verwarming en medicijnen, gebrekkige watervoorziening en riolering en niet te vergeten de woonsituatie, oude en koude huisjes. Deze ouderen kunnen overdag terecht in het dagcentrum. Wie niet in staat is daar naar toe te gaan krijgt thuiszorg en tafeltje dekje en dus ook aandacht. De jongeren helpen hier ook graag aan mee. Bij al deze hulp wordt de plaatselijke bevolking zoveel mogelijk betrokken. En de politiek: Bethania lobbyt voor gratis drinkwater.

Sparen voor Bethania in Moldavië
Het wordt weer 40-dagentijd. Vanaf woensdag 6 maart. Sommigen nemen zich voor om in deze weken soberder te leven en te eten en drinken (uitgezonderd de zondagen). En meer de tijd te nemen om zich te bezinnen op het leven en over het geloof. En om te bidden. Vasten noemen we dat. Het is geen moeten maar het kan. En zou het wat zijn om dan bijvoorbeeld het uitgespaarde geld te (be)leggen in een spaarpotje voor Bethania? Zodat zij daar in Moldavië de zorg voor de jongeren en ouderen kunnen blijven aanbieden en wellicht uitbreiden? Maak uw eigen plan. In elk geval hangt vanaf zondag 10 maart onze spaarbus weer bij de uitgang van de kerk. Tot en met pasen. U kunt het bedrag natuurlijk ook in één keer overmaken op onze bankrekening, zie op de achterzijde van deze Aanwijzer.

Marleen en de Redeemer Church : na vele eeuwen het ambt van diaken terug in Jeruzalem
Marleen Anthonissen is door Kerk in Actie als pastoraal werker uitgezonden naar de Redeemer Church in Jeruzalem. Haar functie is diaconaal van aard. Er zijn meerdere diakenen werkzaam in en rond de Redeemer Church, afkomstig uit Zweden, Finland, Engeland en Amerika. Marleen schrijft in haar blog van 15 februari dat zij sinds kort maandelijks overleg heeft met haar collega’s over hun gemeenschappelijke taak: ”mensen helpen in hun geestelijke en materiële behoeften en bruggen bouwen tussen lokale mensen en de kerk in onze thuislanden.” Na de komst van nog een nieuwe diaken zeiden ze tegen elkaar: wat zou het mooi zijn als er nu nóg eentje bij komt, dan zijn we met z’n zevenen. Net als vroeger ook in Jeruzalem. Ze hadden namelijk net samen Handelingen 6 gelezen, waar in de eerste christelijke gemeente de diakenen geroepen en bevestigd werden. En zou het niet prachtig zijn dat die zevende diaken uit de lokale Luthers-Arabische kerk komt? Dit legden ze voor aan de nieuwe Lutherse bisschop en die was meteen laaiend enthousiast. Hij zei: niet één, maar twee keer zeven. Want er zijn zeven lutherse kerken in het Heilige Land en Jordanië. En hij stelde voor dat Marleen en haar collega’s de lutherse dominees van die kerken zouden gaan trainen hoe zij het beste op zoek kunnen gaan naar geschikte diakenen, die mensen in nood kunnen bijstaan. De dominees komen daar vaak niet aan toe vanwege veel andere taken. Marleens blog wordt er lyrisch van:

”Wat bijzonder dat de diakenen ooit zijn begonnen in Jeruzalem, en dat wij als internationale diakenen vele eeuwen later mogen meewerken aan het opnieuw instellen van het diaconaat hier. Zo keert het diakenambt via een lange omweg terug naar Jeruzalem.” En verder:

”Het maakt ook mezelf ontzettend blij. Dit is echt vrucht van een lange termijn uitzending en bereik je niet in drie maanden of een jaar – hoe goed zo’n korte trip ook kan zijn voor andere doeleinden. Maar door nu al vijf jaar met de mensen hier mee te leven en soms mee te lijden, hebben we hun vertrouwen gewonnen en durven ze hun moeilijkheden op tafel te leggen. Daarnaast is dit ook precies waarvoor Kerk in Actie ons heeft uitgezonden: het ondersteunen van lokale kerken en hen waar mogelijk helpen met onze eigen expertise. En dat dit nu zo praktisch en met blijvende gevolgen mag worden ingevuld zie ik echt als een cadeau van Boven. Wat een prachtige vrucht van onze uitzending naar het Heilige Land!”

CategorieënZWO